CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
BLOG
Waardevolle inzichten en informatie
Hoorbeperking en hulpmiddelen
Bekijk het hele overzicht van blog-artikelen Dutch Hearing Engineers B.V. en krijg waardevolle inzichten en informatie over hoorbeperking en hulpmiddelen. Lees meer >>
De eerste 10 tekenen van gehoorverlies
Geschreven op 25 februari 2019 door Bas Striekwold
Hoorbril oplossing communicatie en praten
Gehoorverlies; iets waar toch best een stigma over heerst. Uw gehoor gaat vaak geleidelijk en onopgemerkt achteruit. Dat is ook de reden waarom de meeste mensen lang wachten voordat ze aan de bel trekken, gemiddeld zo’n 7 jaar. Meestal zijn het mensen in uw omgeving die u er het eerst op wijzen, dit kan u onzeker maken. Wij geven hieronder de 10 eerste tekenen die erop kunnen duiden dat u slechter hoort. 
1. U heeft moeite om te bepalen waar geluiden vandaan komen
Bij gehoorbeschadiging kunnen bepaalde haarcellen geen prikkels meer doorgeven. Dit kan in beide oren in verschillende maten voorkomen. Hierdoor vervalt het ontvangen van geluid in stereo, waardoor het moeilijker wordt om te achterhalen waar geluiden vandaan komen. 
2. De radio of televisie staat steeds harder
U merkt dat u de radio of televisie steeds harder zet. Andere mensen vragen of de televisie wat zachter mag, terwijl deze voor u op een prettig geluidsniveau staat. 
3. U vraagt vaker of mensen zichzelf kunnen herhalen
U verstaat anderen steeds slechter en vraagt of ze zich kunnen herhalen. Daarnaast gokt u steeds vaker het antwoord op een vraag door simpelweg met “ja, ja” te antwoorden.
4. U heeft moeite om gesprekken te volgen, vooral bij achtergrondlawaai
U verstaat mensen steeds slechter, vooral in situaties waar achtergrondlawaai aanwezig is in bijvoorbeeld een kroeg of op een feestje. Maar ook in dagelijkse situaties zijn mensen moeilijker te volgen. Bij een receptie met veel achtergrondgeluid bijvoorbeeld. 
5. U begrijpt verkeerd wat mensen zeggen
Doordat u mensen slechter verstaat, begrijpt u niet wat ze precies zeggen. Een grap waar anderen om lachen kunt u bijvoorbeeld niet verstaan. Mensen in uw omgeving vragen steeds vaker aan u of u ze wel gehoord heeft.
Varibel Twin hoorbril
6. U vindt dat anderen steeds lijken te mompelen bij het spreken
U hebt het gevoel dat anderen in uw omgeving steeds slechter articuleren en meer mompelen tijdens de gesprekken. Ook mensen die u eerst wél goed verstond.
7. U hoort zachte geluiden minder goed of niet meer
Zachte geluiden zijn moeilijker te horen of u hoort ze helemaal niet meer. U hoort bijvoorbeeld zingende vogels of vallende bladeren niet meer.
8. Moeite met het horen van de deurbel of telefoons
U mist steeds vaker een telefoontje of de deurbel, terwijl u wel gewoon thuis was. 
9. U bent steeds vaker vermoeid
Wanneer u niet meer op uw gehoor kan vertrouwen, kost het extra veel energie om te volgen wat er om u heen gebeurt. Het voeren van een gesprek kost extra focus en concentratie en u moet zich meer inspannen om het gesprek goed te voeren. Deze extra inspanning kan ervoor zorgen dat u ’s avonds eerder moe bent.
10. Anderen geven aan dat u gehoorverlies heeft
Het belangrijkste teken dat u slechter hoort is wanneer anderen dit aan u aangeven. U krijgt bijvoorbeeld van steeds meer mensen de vraag of u wel goed hoort, of u het wel verstaan heeft of zij geven simpelweg aan dat u steeds slechter gaat horen. 
Herkent u zich in de bovenstaande tekenen?
Dan is het de moeite waard om eens een gehoortest te laten doen. Een hoorapparaat maakt het leven met gehoorverlies een stuk makkelijker en is zeker niet meer zo ouderwets als u zou denken.

De Varibel hoorbril combineert een bril en hoorapparaat in één. Zo vallen de microfoontjes bijna niet op. Daarnaast geeft de hoorbril een betere geluidskwaliteit dan de meeste andere hoormiddelen, omdat de microfoontjes aan de voorzijde van het oor zitten, dit zorgt ervoor dat het geluid van voren komt in plaats van van achter oren zoals bij de meeste hoorapparaten. Moeiteloos beter horen en zien zonder stigma.

Bent u benieuwd hoe de hoorbril eruitziet of wilt u de Varibel Twin zelf uitproberen?  
Maak dan direct een vrijblijvende afspraak met één van onze gehoorspecialisten!

Over de auteur: Bas Striekwold

Bas is de Managing Director en Hoorspecialist bij Dutch Hearing Engineers B.V. en vanaf 2010 actief in de wereld van hoortoestellen en gehoorapparaten. Zijn passie voor muziek en geluid ontstond zelfs ruim voor die tijd. In zijn vrije tijd spant Bas zich graag in op de wielrenfiets of mountainbike, maar geniet zo nu en dan ook, samen met zijn vrouw, van verre oorden.

CookieverklaringDisclaimerPrivacyverklaring

Copyright Dutch Hearing Engineers B.V. - Alle rechten voorbehouden


Funnel Connected Website Template via Ementes.