CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
BLOG
Waardevolle inzichten en informatie
Hoorbeperking en hulpmiddelen
Bekijk het hele overzicht van blog-artikelen Dutch Hearing Engineers B.V. en krijg waardevolle inzichten en informatie over hoorbeperking en hulpmiddelen. Lees meer >>
Zeven jaar rondlopen met gehoorproblemen en dan pas actie…
Geschreven op 14 november 2018 door Bas Striekwold
Varibel hoorbril innovatie technologie
Als je slechter ziet, ga je naar de opticien voor een bril – maar wist u dat de meeste mensen veel te laat actie ondernemen als ze merken dat ze slechter gaan horen?
Als hoorspecialist blijf ik me hierover verbazen. De cijfers die hierover bekend zijn, liegen er niet om. Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld pas na zeven jaar actie ondernemen ten aanzien van hun hoorproblemen. En dat is ongelooflijk zonde!

Hoe dit komt, weet ik eerlijk gezegd niet. Maar ik weet wel dat het gebruik van een gehoorhulpmiddel, de verdere achteruitgang van het gehoor enorm kan vertragen. Dat is goed nieuws: er is dus superveel winst te behalen op dit gebied. Maar dan moet er dus wel echt iets veranderen…
Taboe
Ik heb eens goed nagedacht over wat de reden kan zijn dat mensen pas zo laat actie ondernemen. Sowieso rust er een veel groter stigma op hoorhulpmiddelen dan op brillen. Want zeg eens eerlijk: als het kon, waar zou u dan voor kiezen? Een bril of een hoorapparaat?

Het taboe en het stigma op hoorhulpmiddelen zijn dus vele malen groter. Dat komt waarschijnlijk doordat het dragen van een bril minder geassocieerd wordt met leeftijd dan een hoorapparaat. Daarnaast heeft de bril zichzelf inmiddels bewezen als effectieve oplossing voor problemen met het zicht. Niemand heeft tegenwoordig een oordeel of vooroordeel over brildragers, zelfs niet bij sollicitaties.

Mensen zien een bril dus echt als een oplossing: het probleem met het zicht wordt opgelost door de bril. De drager is, zolang hij de bril draagt, vrij van beperkingen. De bril is helemaal geaccepteerd en is zelfs een heus mode-item geworden. Daarnaast zijn er continu technologische oplossingen die de effectiviteit van de bril nog verder optimaliseren. Zo sluit de bril alsmaar beter aan op de behoefte van de gebruiker. Ook is de ernst van het oorspronkelijke probleem steeds minder zichtbaar: de glazen worden namelijk constant dunner.
Natuurlijk communiceren
Mensen denken bij hoorhulpmiddelen nog vaak aan het niet-werkende, stoffige apparaat van hun ouders of grootouders. Een piepend lelijk blok achter het oor, wat meestal geen positieve bijdrage leverde aan de communicatie met de slechthorende. Gelukkig zijn die ondingen écht verleden tijd en heeft de technologie ook op gebied van hoorhulpmiddelen haar toevlucht genomen. De apparaten werken niet alleen beter, maar zijn ook een stuk kleiner en mooier geworden.
 
Toch is er bij veel apparaten nog wel een nadeel: een natuurlijke manier van communiceren is in veel gevallen niet mogelijk, omdat het geluid achter het oor wordt opgevangen in plaats van ervoor. Vaak zijn mensen wel geholpen, maar is de winst nog niet optimaal. En door de zichtbaarheid van het hoorapparaat, komt het vaak voor dat mensen bij het zien ervan reageren op de beperking – bijvoorbeeld door extreem hard te praten of overdreven te gaan articuleren. Terwijl je ook niet tegen een brildrager zegt: "ik zal het wel even voorlezen, want jij hebt een bril". Een bril wordt dus gezien als een oplossing en een hoorapparaat blijft vooral een 'hulpmiddel'.

Heel grappig, want voor dit soort problemen is er nu een oplossing. En dat is, verrassend genoeg, nu juist die alom geaccepteerde bril. Beter gezegd; een hoorbril, een hoortoestel waarmee je het geluid opvangt vóór het oor en niet achter het oor. Maar ziet dat er niet ontzettend raar uit? Nee, helemaal niet.

De Varibel hoorbril
De hoorbril is een hooroplossing die er namelijk totaal niet uitziet als een hoortoestel, maar als een bril. Juist de vorm van de bril maakt het mogelijk om op een vrijwel onzichtbare manier microfoontjes te plaatsen voor het oor, waardoor communiceren weer op een moeiteloze en natuurlijke manier kan gaan. Moeiteloos en zonder stigma. 

Bent u benieuwd hoe de hoorbril eruitziet of wilt u de Varibel Twin zelf uitproberen? Maak dan direct een vrijblijvende afspraak met één van onze hoorspecialisten!

Over de auteur: Bas Striekwold

Bas is de Managing Director en Hoorspecialist bij Dutch Hearing Engineers B.V. en vanaf 2010 actief in de wereld van hoortoestellen en gehoorapparaten. Zijn passie voor muziek en geluid ontstond zelfs ruim voor die tijd. In zijn vrije tijd spant Bas zich graag in op de wielrenfiets of mountainbike, maar geniet zo nu en dan ook, samen met zijn vrouw, van verre oorden.

CookieverklaringDisclaimerPrivacyverklaring

Copyright Dutch Hearing Engineers B.V. - Alle rechten voorbehouden


Funnel Connected Website Template via Ementes.